DIBALIK KEHIDUPAN INSAN BERNAMA “MUHAMMAD”

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

ASSALAMU’ALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH

Segala puji bagi Allah, Dzat yang Maha Rahman dan Rahim, yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Sholawat serta salam kita haturkan kepada Rosulullah Muhammad shollallahu ‘alaihi wasallam, keluarga, para shahabat dan orang-orang yang setia mengikuti sunnah beliau hingga akhir hayatnya.

Wa ba’du

Kalau ada pakaian yang koyak, Rasulullah menambalnya sendiri tanpa perlu menyuruh isterinya.
Beliau juga memerah susu kambing untuk keperluan keluarga maupun untuk dijual.
Setiap kali pulang kerumah, bila dilihat tiada makanan yang sudah siap dimasak untuk dimakan, sambil tersenyum Baginda menyingsingkan lengan bajunya untuk membantu isterinya didapur.

Sayidatina ‘Aisyah menceritakan : Kalau Nabi berada dirumah, beliau selalu membantu urusan rumah tangga.
Jika mendengar azan, beliau cepat cepat berangkat kemasjid, dan cepat cepat pulang kembali sesudah selesai shalat.

Pernah Baginda pulang pada waktu pagi, tentulah Baginda amat lapar waktu itu, tetapi dilihatnya tiada apapun yang ada untuk sarapan, yang mentahpun tidak ada karena Sayidatina ‘Aisyah belum kepasar, maka Nabi bertanya : belum ada sarapan ya khumaira ? (khumaira adalah panggilan mesra untuk Sayidatina ‘aisyah yang berarti wahai yang kemerah merahan).
‘Aisyah menjawab dengan agak serba salah, belum ada apa apa wahai Rasulullah, Rasulullah lantas berkata, kalau begitu aku puasa saja hari ini. Tanpa sedikit tergambar rasa kesal diwajahnya.

Pernah Baginda bersabda : Sebaik baik lelaki adalah yang paling baik dan lemah lembut terhadap isterinya.
Prihatin, sabar dan tawadhunya Baginda sebagai kepala keluarga.

Pada suatu ketika Baginda menjadi imam shalat, dilihat oleh para Sahabat pergerakan Baginda antara satu rukun ke satu rukun yang lain amat sukar sekali, dan mereka mendengar bunyi menggerutup seolah olah sendi sendi pada tubuh Baginda yang mulia itu bergeser antara satu sama lain. Sayidina Umar yang tidak tahan melihat keadaan Baginda itu langsung bertanya setelah shalat. Ya Rasulullah kami melihat seolah olah Tuan menanggung penderitaan yang amat berat, Tuan sakitkah Ya Rasulullah ?? tidak, ya Umar, Alhamdulillah aku sehat dan segar. Ya Rasulullah mengapa setiap kali Tuan menggerakkan tubuh kami mendengar seolah olah sendi bergesekan ditubuh Tuan ? kami yakin engkau sedang sakit, desak Umar dengan penuh cemas.

Akhirnya Rasulullah mengangkat jubahnya. Para Sahabat amat terkejut, perut Baginda yang kempis kelihatan dililiti sehelai kain yang berisi batu kerikil buat menahan rasa laparnya, batu batu kecil itulah yang menimbulkan bunyi bunyi  halus setiap bergeraknya tubuh Baginda. Ya Rasulullah, adakah bila tuan menyatakan lapar dan tidak punya makanan, kami tidak akan mendapatkannya buat tuan ?
Lalu Baginda menjawab dengan lembut : tidak para Sahabatku, aku tahu, apapun akan engkau korbankan demi Rasulmu, tetapi apakah akan aku jawab dihadapan Allah nanti, apabila aku sebagai pemimpin menjadi beban kepada umatnya ?? biarlah kelaparan ini sebagai  hadiah Allah buatku, agar umatku kelak tidak ada yang kelaparan didunia ini lebih lebih lagi tiada yang kelaparan diakhirat kelak.

Baginda pernah tanpa rasa canggung sedikitpun makan disebelah seorang tua yang penuh kudis, miskin dan kotor.
Hanya diam dan sabar bila kain rida’nya direntap dengan kasar oleh seorang arab badwi hingga berbekas merah dilehernya. Dan dengan penuh rasa kehambaan baginda membasuh tempat yang dikencingi si badwi didalam masjid sebelum menegur dengan lembut perbuatan itu.

Kecintaannya yang tinggi kepada Allah SWT dan rasa kehambaan didalam diri Rasulullah SAW menolak sama sekali rasa ketuanan.
Seolah olah anugrah kemuliaan dari Allah tidak dijadikan sebab untuk merasa lebih dari yang lain, ketika didepan umum maupun dalam keseorangan.
Ketika pintu syurga telah dibuka seluas luasnya untuk Baginda, Baginda masih berdiri diwaktu waktu sepi malam hari, terus menerus ibadah hingga pernah baginda terjatuh lantaran kakinya sudah bengkak bengkak, fisiknya sudah tak mampu menanggung kamauan jiwanya yang tinggi.

Bila ditanya oleh Sayidatina ‘aisyah, Ya Rasulullah, bukankah engkau telah dijamin syurga ? mengapa engkau masih bersusah payah begini ? jawab Baginda dengan lunak, Ya ‘Aisyah bukankah aku ini hanya seorang hamba ? sesungguhnya aku ingin menjadi hamba-Nya yang bersyukur.

Rasulullah saw bersabda : Sampaikanlah pesanku walau hanya sepotong ayat.

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: